Öt országos bajnoki címmel, három olimpikon galambbal és számtalan kerületi díjjal is büszkélkedhet az R-14-es rákoczifalvai egyesület tagja, Tóth Pál, aki több mint 65 éve foglalkozik postagalambászattal. Tóth Pál a 2020-as szezonban, tagszövetségének I. zónájában rövidtávú bajnok lett

A postagalamb újságból tanult meg jól olvasni Tóth Pál, aki iskolásként már Mátraderecskéről vonattal szállíttatta el madarait tréningezés céljával a 27 kilométerre található, akkor még önálló településnek minősülő Kisterenyére. 18 évesen, 1968-ban lépett be az ottani egyesületbe. Első sikereit viszont már a Kelet I kerületből versenyezve érte el, ahol csatlakozását követő második évben, 1981-ben már bajnok is lett. Ezt a sikert a következő két évben is meg tudta ismételni és azóta is az egyik legeredményesebb tagja ennek a közösségnek. 2014-ben pedig a kerület összes csapatbajnokság kiírását megnyerte, valamint voltak olyan évek, melyek során galambjai 1 szezonon belül 10-11 db első díjat szálltak.

A módszer

Tóth Pál nagy hangsúlyt fektet a dúc tisztaságára, hiszen évszaktól függetlenül, napi szinten tisztítja, februárban pedig fertőtleníti építményét. Özvegy módszert alkalmazva, csak hímekkel versenyez. A párosításokat március 1.-je körül végzi el, a versenyző hímek egypár fiókát nevelnek. Ezt követően a letojást követő 8-10 napra történik meg a szétválasztás, majd a hímek további 1-2 napot ülnek még a tojáson. Mindezt a versenyidőszak kezdetét megelőző hétre időzíti.Először kétévesen párosít, az éves galambok mindig pár nélkül repülnek.

A szolnoki galambász nagy figyelmet fordít a takarmányozásra. Fázisos takarmányozást alkalmaz, a keverékeket pedig saját maga állítja össze. Ősszel a szezon után főleg kalászosokból, búzából és árpából álló eleséget használ, melyben kevés a fehérje. A szezon közeledtével folyamatosan áll át a keverékekre, melyeket a versenyek során használ. Fogadótakarmányként egy 30% kenderből, 30% fehércirokból, 20-25% rizsből, kevés szeklicéből, búzából, csupasz zabból és máriatövisből álló takarmányt használ. A hét elején diétás keveréket alkalmaz, melyet igény szerint maximum szerdáig borsóval egészít ki. A versenytakarmányt csütörtök-pénteken veti be, mely 50% kukoricát, 20% napraforgót és egy kevés, körülbelül 2-3% kendert is tartalmaz. Aprómagokat ritkán, leginkább csak a hétvégi keverékekben alkalmaz. A tojók napi egyszer, a hímek kétszer, reggel és este kapnak enni.

A versenyszezon során minden nap különböző vitaminokkal segíti galambjai egészségét és kondícióját. Érkezéskor gyakran fokhagyma és sörélesztő keverékét teszi a vízbe. A hét elején elektrolitot, különböző vitaminokat és eukaliptuszt tartalmazó termékeket itat galambjaival. Csütörtökönként B komplex vitaminnal segíti az idegrendszer és a koncentrációs képesség erősítését, péntekenként pedig jód és vas tartalmú készítményt használ a kiváló versenyforma elérése érdekében.

A betegségek megelőzése érdekében ősztől kezdődően kéthetente 2-3 napig tartó trichomonas kúrát tart. Januárban oltja állományát paramyxo ellen egyszer, ezt követően pedig minden esetben elvégez egy trichomonas kezelést is. Fontosnak tartja, hogy antibiotikumos kezelés esetén ne napi egyszer itassa madarait. A fiatal galambokat veszélyeztető adeno-cirko betegség ellen egyedi módszerrel védekezik. Minden évben a saját dúcából korábban begyűjtött fertőzött székletet desztillált vízben feloldja, majd még a leválasztás előtt kis mennyiségben injekciózza bele fiókjaiba. Ezt később még kétszer megismétli, így éri el állományánál az immunitást.

A szezon vége után sem hagyja madarait repülési idő nélkül. Ősszel is, illetve a hímeket télen is minden nap kiengedi a ház körül repülni. A versenyek kezdete előtt reggel és este 1-1 órás otthoni edzés mellett rövidebb tréningeket is szervez galambjainak. A verseny kezdetét követően viszont már nem viszi őket nagyobb útra. A hímek megfelelő motivációja érdekében az első kosarazásokat megelőzően néhány percre összeengedi versenyzőit a tojókkal, illetve könnyebb utak után két-három alkalommal szokott közös repüléseket tartani. A fiatalok esetében a csillag alakban történő bereptetés híve, hogy bármely irányból könnyebben hazataláljanak galambjai.

Top galambok

Tenyészetének alappillére a Marcel Desmet vonal, melyet fantasztikus kitartása és strapabíró képessége miatt kedvel. Ezt a telivér vonalat képviseli a mai állományában a 2019-19-72460 számú sötétkovácsolt tojó.

A 80-as években országosan felvásárolta a típus fellelhető állományát, melyet később a Janssen vonallal kevert. Ezekre a galambokra vezethető vissza a mai napig is a versenyzők és tenyészek családfája. Ebből a kevert vérvonalból származik a 00-19-42655 Sebes Fondász bázis hím, amely 36 helyezéssel és háromszoros 1.díjjal rendelkezik. Ezen hím rokonságában több olimpiás galamb is szerepel.

Szintén a Marcel Desmet x Janssen szál jelenik meg, John Deere névre keresztelt 2011-19-18784 számú hímben, mely 2015-ben középtávon országos első helyet szerzett, legjobb tíz kerületi helyezése között pedig négy első is hely található. 2017-19- 63630 számú gyereke jelenleg 24 helyezést gyűjtött össze rövidtávon 1. sampion 2,3.4. díjat is szállt.

Az állomány legeredményesebb családja is ebből a kevert vonalból ered. Az aranypárként számon tartott duónak hat kiváló hím gyermeke is született. Ennek az elit családnak a tagja a 2012-19-30127 számú Olimpik Egbert is, aki több nemzeti díjat is kiérdemelt teljesítményével. Három éves pályafutása során 32 darab 4%-on belüli eredményt szerzett. Nem csak versenyzőként, de a tenyészállomány tagjaként is megállja helyét, hiszen fia a 2017-19-63537 számú galamb jelenleg huszonhét helyezést tudhat magáénak, top 10 koeff: 0,84 %. Legeredményesebb fia 17-19-54149 KH 35 helyezéssel rendelkezik 5%-on belül (2×1,2×2).

Ennek a vonalnak másik kiváló leszármazottja a 2014-19-48632 számú, Titán nevű kék-kovácsolt hím, mely 44 darab 5%-on belüli eredménnyel rendelkezik.

Egbert mellett szintén olimpiai részvétellel büszkélkedhet a Nyitrai Ferenctől származó Janssen apával rendelkező Patrik is.

Újabban frissítés céljából Tasi Árpádtól származó Heremans galambokat épített be állományába, mellyel reményei szerint a jövőben is sikerül az elmúlt évekhez hasonló stabil, élhelyezéseket szereznie.

Ajánlott cikkek