Bár a hosszútávú versenyek szerelmese az apostagi Csorbai Sándor, aki 2008 óta fiával közösen versenyez, ennek ellenére a tavalyi szezonban a Dél-Duna Versenykerületének Kunsági röpcsoportjában a sprint és középtávú bajnokságot sikerült első helyen befejezniük.

1988-ban kezdett el komolyan foglalkozni a postagalambászattal Csorbai Sándor, saját tapasztalatait és meglátásait követve. Kisebb egyesületi sikerekkel indult pályafutása, egyik versenyén 10 galambbal 10 helyezést ért el. Ezzel övé lett a „Versenyút Lovagja” cím, mely a helyi közösség „kitüntetése” volt az ilyen teljesítmény elismeréséül. 2007-ben már kerületi szinten is jöttek az eredmények, a hosszútávú csapatbajnokságot nyerte meg. Ez a siker hozta meg fia Kornél kedvét is a postagalamb sporthoz, aki egy évvel később már versenybe is szállt. 2009-ben már együttes erővel sikerült az országos hosszútávú bajnoki címet is bezsebelniük.

A módszer

Tartástechnológiájukat illetőleg hagyományos özvegy rendszert alkalmaznak, versenyállományuk 43 hímből áll. A szezon végeztével, ősszel, az összeengedés után műtojáson ülnek a galambok, majd ahogy a fiatalok bajnoksága véget ér szétválasztják a párokat télére. Március elejétől kezdődően engedik csak ki a madarakat a szabadba a ház körül repülni, és ekkortájt megy végbe a tavaszi párosítás is. A versenyek kezdete előtt a 3,5 hetes fiókát és a tojót együtt választják el a hímtől, aki innentől özvegyként él, míg a tojó nevel. Csak a versenyek előtt és a hazaérkezéskor találkoznak a párok egymással egy rövid időre.

A ház körüli kiengedések alkalmával reggel és este kötelezően egy-egy órát repülnek a hímek, így készülnek fel a heti versenyekre. Korábbi tapasztalatok alapján ma már sem a szezon előtt, sem alatt nem tartanak hétközi magántréninget.

A versenyszezon során fázisos takarmányozást követnek, kész keverékeket használnak. Érkezéskor diétás magvakból összeállított válogatás kerül az etetőkbe, majd a hét közepéig bezárólag folyamatosan erősítik az eleséget. A megfelelő kondícióhoz szerdától kezdődően már a borsó mentes versenykeveréket adják, melyet szükség szerint kukoricával, napraforgóval erősítenek.

Az oltások és gyógykezelések számát próbálják minimális szinten tartani és így megőrizni az állomány egészségét egész évben. Télen havi rendszerességgel trichomonas és kokcidiózis elleni ellátásban részesülnek a galambok, december végén pedig a kötelező paramyxo oltást kapják meg. A versenyek között egy napig, csütörtökönként kezelnek több komponensű, kombinált vitaminokkal.

Top galambok

Meglévő állományukra a vegyes vérvonal jellemző, a különböző távokon más-más galambok váltak be náluk. A kezdetekkor a csongrádi Tóth Istvántól beszerzett Aarden és Simons galambokat Dr. Elefánti Györgytől kapott madarakkal sikerült keresztezni, melyek kitartásuknak köszönhetően kiváló hosszútávú eredményeket hoztak a Csorbai dúc számára. Ma már a tenyészet többsége Kovács József tiszakécskei galambásztól eredő Desmet Matthys és Timmermann galambokból áll, mely rövidebb, illetve középtávon hozza a sikereket.

Tóth Istvántól és Zsinkó Emiltől származó madarak keresztezéséből született a 2018-04-83938 számú kék kovácsolt hím, mely a tavalyi idény kunság röpcsoportjának kövéptávú championja lett. Legjobb versenyeredményei között megtalálható egy benesovi haramadik hely, melyet 1555 induló közül ért el 455 kilométerről.

Az állomány egyik legkiemelkedőbb tenyészhímje a 2006-04-86399 számú galamb. Apja Dr.Elefánti György egyik kiváló közép- és hosszútávon is eredményes versenyzője. A 1991-5350-5955- ös hím a maga idejében többek között kerületi hosszútávú harmadik és országos 11. is volt.

Ennek az Elefánti galambnak az unokája a 2017-04-75058 számú hím, mely anyai ágon Szűcs Attilától származik. A madár a 2020-as bajnokság Kunság röpcsoportjában általános első helyet szállt össze.

A Csapos névre hallgató 2015-04-56106 számú hím ősei között is megtalálható ugyanez az Elefánti hím. Szülei a Csorbai dúcban keltek, apja kiváló versenyző volt a nehéz utakon. A Csapos 2017-ben nemzeti hosszútávú összetett ötödik helyezett volt, egyik legjobb versenyeredménye, amikor 5083 galamb közül leggyorsabbként teljesítette a 609 kilométeres chebi versenytávot.

A 2016-04-66078 -as kék kovácsolt hím Desmet- Matthys x Peter van de Merwe galambok keveréke, 2019-es szezon Kunság röpcsoportjának középtávú első és általános harmadikja.

Az apa- fiú párosnak az évek során már a kerületi program minden meghirdetett versenytávján sikerült legalább egyszer diadalmaskodnia. A polcról egyetlen cím hiányzik, az általános bajnoki, melynek megszerzését tűzték ki a közeljövő elérendő céljaként