A Nagyvenyim és Környéke Postagalamb Egyesületben Soma dúc néven versenyző Somogyi Imre és Roland a 2020-as évben a Dél- Duna Tagszövetség általános és hosszútávú röpcsoporti bajnoki címét is megszerezték. Háromszoros nemzeti bajnokok (2016. hosszú, 2017. hosszú,2017. középtáv), valamint kétszeres nemzeti második hellyel (2013. középtáv, 2019. hosszútáv) is büszkélkedhetnek.

Somogyi Imre 35 évesen, míg fia Roland 14 évesen kezdett versenyszerűen foglalkozni a postagalambászattal. Már előtte is nagy szerepet játszottak a család életében a szárnyasok, a mai napig is több apró, kis énekesmadárnak is otthont nyújtanak. A versenyeztetést padlástérben kezdték, majd 1994-ben a beépítések következtében Dunaújváros szélén található kiskertjükbe költöztették ki galambjaikat. Ma is innen, az erdő széléről versenyeznek. 2001-ig kisebb sikereket, zónahelyezéseket értek el, majd a Tóth Imrénél tett látogatásuk hozta meg a szemléletváltást. A jelenlegi állomány 70%-a is a tőle beszerzett galambokra épül.

A módszer

Nem csak a madarak, de annak a tartási technológiának az alapjai is a kiváló balatonkenesei sporttárstól erednek, amit ma is alkalmaz a Somogyi család. Özvegy módszerrel, csak hímekkel versenyeznek. A 20 tenyészpárt február első hetében, a többieket március 5-15 között párosítják. Az egy, illetve két éves galambok pár nélkül repülik le a szezont. Az első útra általában még tojásról mennek el az idősebb hímek, a második úttól özvegyek. A tavaszi időszakban nem nevelnek fiókát a versenyzők.

Fázisos takarmányozást alkalmaznak egész évben. A szezon végét követően az év végéig 50% keverék és 50% árpából áll az eleség, amit a galamboknak adnak. Januártól ez az arány 70% árpa, 30% keverékre változik. A szezon közeledtével fokozatosan, napról-napra építik fel madaraiknál a szükséges fizikális állapotot. Hétvégén, hazaérkezéskor diétás, hétfőn és kedden diétás és sport takarmány keverékét kapják a galambok egy kis borsóval kiegészítve. Szerdától pedig már csak a versenyeleséget adják nekik. A fiataloknál szintén minimális borsóval egészítik ki a sport keveréket. Felkészítési módszerük alapelve, hogy mind a takarmányozást, mind a gyógyszerezést a várható hétvégi időjáráshoz, a verseny nehézségéhez igazítják, nincs állandó rendszerük. Hiszen meglátásuk szerint folyamatos odafigyelés szükséges a tenyésztő részéről ahhoz, hogy a lehető legjobb teljesítményt érjék el galambjaik.

Az oltásokat decemberben kezdik és három különböző összeállítású szert használnak, mellyel háromhetente kezelik galambjaikat. A dúcokat is az év utolsó hónapjában fertőtlenítik. Havonta egyszer vitaminos kúrával biztosítják az állomány jó egészségi állapotának megőrzését. A szezont követően egy hét után párosítják össze az özvegy hímeket a tojóikkal, akik egy kör fiatalt nevelnek fel, majd ismét szétválasztásra kerülnek és havonta egyszer trichomonas kezelésben részesülnek. A fiatal állománynál évek óta gondot okoz a Coli, mely elkerülésére már több módszert kipróbáltak, többnyire eredménytelenül. Idén új stratégiával igyekszenek a fertőzést elkerülni. Két körben egyszer PHA, utána PR oltással kezelik majd a fiókákat.

A versenyeket megelőzően 5-6 tréninget szerveznek galambjaiknak 40-100 kilométeres távokra. Minden esetben egyszerre engedik ki őket, mivel a galambokat tömegrepülőként tartják számon. A ház körül reggel és este is másfél órát tudnak mozogni a madarak. Erre az időintervallumra, bár kicsukják őket a dúcból, de nem zavarják vagy hajtják őket. A versenyek előtt és után is motivációs céllal megmutatják és összeengedik a hímeket és a tojókat. A hétvégi körülményektől függ, hogy ilyenkor mennyi időt kapnak a párok. Az özvegyeknél reggel hét és délután öt-hat óra között szoktak sötétíteni, a fiataloknál ez nincs, mivel nem tartják szükséges lépésnek a felkészítéshez.

Top galambok

A szelekció a tapasztalt versenyzők esetén nagy, a két éves vagy annál idősebb galamboknál minimum elvárás a 70%-os teljesítmény, ám az éveseknél nincs ilyen komoly kritérium rendszer. Megvárják, míg a madár megérik és tapasztalatot szerez. Állományukról elmondható, hogy egységes, ritkán újítanak, bár az elmúlt évek eredményei alapján ez nem is feltétlenül szükséges. Több országos első díjas galambbal is büszkélkedhetnek. Ezek egyike a 2014-D-756323 számú hím, mely kétszer, 2017-ben és 2019-ben is részt vehetett az Olimpián, legjobb tíz eredménye közül hét esetben az első tízben szerepelt.

Hasonlóan sikeres a 2016- D-107915 számú hím, mely többek között országos sport C kategória első helyet is szerzett, de a szintén nemzeti színtű „világ legjobb galambjai” hosszútávú kategóriájában is dobogós eredményt ért el.

A 2016-os év kiválóságai a 2016-D-107932 kék hím, mely közel 3900 galambot megelőzve győzött a Chomutovból megrendezésre kerülő 558 kilométeres távon és a 2016-D-107933 kovácsolt hím, ami ugyanezt a távot kétszer is harmadikként tudta teljesíteni.

A 2020-as szezon országos sport I. kategóriájának győztese is a Soma dúc versenyzője volt. A 2016-D-107948 számú kék hím nem csak hosszabb távokon, de a rövidebb utakon is kiváló eredményeket ért el eddigi pályafutása során.

A Somogyi család a jövőben az állomány létszámának csökkentésén fog dolgozni, persze mindezt úgy, hogy az ne menjen az eredményességük rovására.