Három éve kezdte újra kiépíteni állományát az R-08-as számú tiszaföldvári egyesület tagjaként versenyző Kovács Illés, aki 2020-ban a Törökszentmiklós és környéke Tagszövetség rövidtávú bajnoki címét szerezte meg.

Hatévesen nagyapjától kapta első parlagi madarát Kovács Illés. Komolyabban először díszgalambokkal kezdett el foglalkozni. 2004-ben lépett be a Magyar Postagalambszövetség tagjai közé és a rá következő évben indult először versenyen. A Nemzet Postagalambásza címmel is kitüntetett korábbi kerületi elnök, Balogh Tamásnál többször is segédkezett a galambok körül, majd a tenyésztő halálát követően több kiváló madár került el hozzá. Első sikereit 2016-ban érte el, amikor is hosszútávon országos 10. helyezett volt összetettben. 2018-ban költözés miatt új állomány kiépítésére kényszerült, mellyel jelenleg rövid távon ér el sikereket.

A módszer

A szezon során két különböző tartástechnológiát is alkalmaz. Az özvegy rendszer hat útig működik kiválóan a tiszaföldvári tenyésztőnél, utána a galambok motivációja már nem megfelelő. Ezért versenyállománya egyik felét a bajnokság első részében ilyen módon indítja útnak, míg a másik csoport hagyományos módszerrel tart. A szezon második szakaszában cserél és a korábban özvegy galambok lesznek a természetes rendszerben versenyzőek. Általában az idősebb galambjait hagyja, hogy a szezon végén a hosszútávú, nehezebb utaknál fiókára vagy éppen pattanós tojásra jöjjenek haza. Ősszel, az utolsó megmérettetést követően egy fiatalt költ minden pár, majd szétválasztja a tojókat és a hímeket. Egész évben, így télen is kiengedi versenyzőit repülni. Február közepén párosítja össze teljes állományát, a szezonra benevezett madarak ilyenkor egy-egy fiókát nevelnek fel. A tréningek kezdetére már leözvegyíti a csapat első felét, akiket a kosarazás előtt 5-10 percre, a hazaérkezést követően körülbelül egy órára enged össze minden héten.

Az öregek versenyén részt vevő galambokat tavasszal háromszor maximum 45-50 kilométeres edzőutakra viszi el a kerületi közös bemelegítés előtt. A ház körül télen napi egyszer, a reggeli etetést megelőzően, 20 percet repülnek a madarak, a felkészülési időszakban és a szezon alatt pedig napi kétszer – reggel és délután – egy órát vannak kint  a versenyzők. Az özvegy galambokat áthajtásos rendszerben engedi ki majd, ha ezen tojók és hímek ház körüli edzése befejeződött, utána engedi ki a hagyományos módon tartottakat. A fiataloknál több, legalább nyolc magántréninget szervez a bajnokságot megelőzően. A leghosszabb táv ilyenkor 100 kilométer. Az első néhány alkalommal csoportosan, majd utána már egyesével engedi útjára madarait, akiket így az önálló haza vezető út megtalálására szoktat.

Készen összeállított takarmánykeveréket használ. A versenyszezon során fázisosan etet és fokozatosan építi fel galambjai fizikumát a hétvégére. Érkezéskor, illetve a hét első felében soványabb, diétás összetételt ad versenyzőinek, amit a hét közepén borsóval erősít, míg a felkészülés utolsó napjaiban az olajos magokat részesíti előnyben. Állományának kiméri az adagokat, a természetes módon versenyző csoportnak mindig egy kicsivel több eleséget tesz az etetőbe. A fiataloknál egyféle általános keveréket használ, nem adagolja külön, érzésre, az aktuális állapothoz igazítja az adott mennyiséget. Versenyzőit hazaérkezéskor savas, citromlével dúsított vízzel várja. A kötelező oltásokat januárban végzi el tenyész és főszezonban induló galambjain, a fiatalokat mindig júniusban kezeli. Télen nem, de a bajnokság ideje alatt általában hétfőnként gyógyszerezi állományát. Kedden bélflóra javító szerrel segíti a regenerációt, míg szerdán tart vitamin kúrát.

Music: www.bensound.com

Top galambok

A harminc pár tenyészből és 100 versenygalambból felépülő állomány 70%-a Bajtek Tibortól beszerzett Leo Heremansokból áll, de a szolnoki Tóth Pál Marcel Desmetjei is fellelhetőek a dúcban. A régi vonalat a Szabó Géza féle Gaby Vandenabeele és Balogh Tamás féle Verstraete egyedek képviselik.

A 2012-19-28451-es 100% Verstraete vérvonalú szuper tenyész hímnek több első számú champion gyereke is született. Egyike a remek utódoknak a 17-D-284231 számú hím, mely 28 helyezést szerzett 13%-on belül 9858 díjkilométeren. 

Szintén a 28451-es hím egy másik párosításából származik a 16-D-187758 számú tojó, mely úgyszint kiváló örökítő képességekkel rendelkezik. 

Lánya, a 18-D-19-67459-es tojó, 16 helyezést repült 11%-on belül 3878 díjkilométeren. Említésre méltó, hogy a tavalyi szezonban a 244 kilométeres mosonmagyaróvári versenyt negyedikként teljesítette 2906 galamb közül.

A 28451-es szuper tenyész hím unokája a 17-D-284235-ös kék hím, mely 28 helyezést szerzett 12%-on belül 9511 díjkilométeren. A tavalyi szezonban a 747 kilométerre levő Lipcse-Taucha versenyről elsőként érkezett haza a 296 feleresztett galambból. Szintén 2020-ban hatodikként érkezett 346 galambból a 635 kilométeres chomutovi versenyről. 2019-ben pedig negyedik lett 2558 galambból a 438 kilométeres jihlavai versenyen.

A Bajtek Tibortól származó galambok egyike az 50% Leo Heremans vérvonalú 2018-D-420136-os hím, mely ígéretes tenyészgalambnak bizonyul, több utóda pallérozik a versenydúcban. 

Kovács Illést sosem a versenyen elért egyéni siker, hanem a csapatbajnoksági helyezés motiválja, így galambjainál is azt tartja fontosnak hány helyezést szereztek, nem pedig, hogy hányadik legjobbként teljesítették a távot. A rövidtávú bajnok az idei szezonban szeretne a közepes hosszúságú utakon  is sikeresebb szezont zárni.