A szezon kezdetére már 1000 kilométert repülnek galambjai. A hosszútávú versenyeket szereti, mégis a tavalyi szezon B-1 Szilasmenti Versenykerületének rövidtávú és általános bajnokságát sikerült megnyernie Mátyók Györgynek.

Édesapja 1980-tól 18 éven át galambászott, így sosem volt idegen világ Mátyók Györgynek a madarak jelenléte a mindennapokban. Az isaszegi A-22-es egyesület tagjaként a 2006-os fiatalok bajnokságán indult először. 2009-ben ebben a kategóriában kerületi ötödik helyet ért el, majd belépett a Royal Derbybe, ahol 2018-ig versenyzett. Utolsó évében általános és hosszútávon is harmadik helyet ért el. Mai napig kiváló kapcsolatot ápol Hajdu István korábbi többszörös kerületi bajnok galambásszal, aki elért sikereivel motiválja a jobb teljesítményre ebben a sportban. 

A módszer

Az isaszegi galambász totál özvegységi módszerrel éri el sikereit. Madarait októberig engedi ki, utána a telet a dúcba csukva töltik. Előtte a szezon végeztével egy kör fiatalt költenek versenyzői. Ezek a késő őszi fiatalok sikeresen szokták teljesíteni az eléjük állított feladatokat. Állományát február végén – március elején párosítja, benevezett galambjai maguk választanak párt, csak egy fiókát nevelnek. A tavaszi első ház körüli kiengedések is ekkor kezdődnek. Előtte egy-két napig vékonyabb etetést alkalmaz, a télen esetlegesen kialakuló súlyfelesleg eltűntetéséhez. Nagy figyelmet fordít galambjai különböző egyéniségeire, igyekszik a hétköznapokban a madaraihoz külön-külön is alkalmazkodni.

A versenygalambjait maga látja el, de fiatal, illetve tenyész madarai gondozásánál a család többi tagja is támogatja Mátyók Györgyöt. Édesapja László és két öccse Attila, illetve Gábor mindenben kiveszik a részüket a jó eredmény elérésének érdekében. A télen takarmányát maga állítja össze. Kukoricából, napraforgóból, búzából, árpából, cirokból és egy kevés borsóból álló eleséget használ. A nyári időszakban kész keverékkel tölti meg az etetőket. Fázisosan etet, evőkanállal méri ki az adagokat. Érkezéskor diétás összetételt ad, majd szerdától fokozatosan tölti fel versenyzőit a hétvégi megmérettetésre. A pakolás napján maximum délig ehetnek madarai, rövidtávú út előtt ilyenkor aprómagokat tesz eléjük. Természetes anyagokkal segíti galambjai regenerációját a megfelelő fizikai állapot visszanyerésében, elérésében. Szőlőcukrot, mézet és citromlét tartalmazó vízzel várja a versenyről hazatérőket.

Az állomány egészségmegőrzése érdekében Mészáros Zsolthoz hasonlóan ő is Dr. Schindler Gábor állatorvos oltási tervét követi. Két körben alkalmaz féregtelenítő kezelést, három hét különbséggel kétszer vakcinázik szalmonella ellen. A paramyxo és himlő ellen csak egyszer oltja összes galambját. A téli, nyugalmi időszakban gyakran tart 30 napos kúrákat. Méhészként saját előállítású mézet, propoliszt és virágport is ad madarainak. A versenyszezonban hétről hétre váltva kezel trichomonas, légút és coli ellen.

A kemény edzés, könnyű verseny filozófiáját vallja Mátyók György. 65-70 darabos versenyállományát ház körüli edzésekkel melegíti be a szezonra. Ilyenkor egy óra kötelező mozgás az elvárás. Korábban áthajtásos módszert alkalmazott, dúc felújítását követően folyósós rendszert hozott létre, így zavartalanul tudnak a tojók és a hímek is ki- és berepülni. Április elején kezdi meg a magántréningeket. Az első versenyre 1000-1200 kilométert már megtettek galambjai, akik az utolsó ilyen útra már özvegyen mennek el. Leghosszabb edzés a 130 kilométerre lévő Győr. A szezon alatt heti kétszer kedden és csütörtökön tréningezik, ilyenkor 40-50 kilométert kell egy-egy alkalommal teljesíteniük a madaraknak. A két út között szerdán fürdeti állományát, de a hazaérkezéskor, a szétválasztás után is biztosít erre lehetőséget. A versenyek és tréningek előtt nem találkoznak a tojók és a hímek, csakis miután teljesítették feladatukat.

Top galambok

Két éves kortól komoly szelekciós nyomást alkalmaz. A megrepült versenyek 80 %-ában helyeznie kell magát minimum 20%-on belül egy galambnak, ahhoz, hogy a jövő évben is lehetősége legyen részt venni a bajnokságban. A megfelelő szelekciót igazolja, hogy az általános champion tojók között a legjobb tíz galambból nyolcat tudhat magáénak, valamint a hosszútávú tojók között is az első négy a Mátyók család galambja. Állománya fő pillérei a Hajdu Istvántól kapott Horemans vonal, valamint a Makkos Tamástól dúcba került Koopman, Engels, Merwe és Bremens galambok, melyet Lotterman, Gaby Vandenabeele és Matthys egyedekkel tudott kombinálni.

Kiemelkedő eredményeket elért családból származik a 2019-01-86415 számú kék hím, melynek ősei között is több champion galamb található. A Horemans és Koopman szálat erősíti az dúcban a Pánnak elnevezett madár, mely rövidtávú champion harmadik helyet ért el.

A 2020-as szezonban kerületi középtáv champion második díjat nyert a 2018-01-84462 számú hím, Héliosz. A Gaby Vandenabeele gyökerekkel rendelkező galamb a Sport H kategóriában első helyet szerzett.

Sport B kategória első és középtávú champion első címet is begyűjtött az Athéné névre keresztelt 2016-R-10327 -es kék kovácsolt tojó. Legjobb versenyeredményei között szerepel egy 874 feleresztett galambból 583 kilométeres radeburgi úton elért második hely és egy tizenegyedik a 346 kilométeres Jihlavaból, ahol közel hatezer madárral kellett megmérkőznie.

A Hajdu István féle Horemans vonalat képviseli a 2016-R-10383 számú kék tojó. Anyja a kiváló tenyészmadár, a 2015-D-843042-es Gatyás, apai ágon pedig Koopman és Engels ősökkel bír. Hüpnosz többek között általános champion első, középtávú második eredménnyel rendelkezik.

Szintén az Engels ágat képviseli a Makkos Tamástól származó 2018-01-84459 számú tojó, mely rövidtávú champion első és általános harmadik helyet ért el a kerületben.

A Niké névre keresztelt 2017-R-101918 számú kék kovácsolt tojó anyai ágon szintén Makkos Tamás galambból származik, apai ágon pedig már a Mátyók family saját tenyészmadarának kiváló utódja. Ez a remek tojó egy második és két harmadik díjat is megszerzett már pályafutása során.

Szintén kitűnő tojó a 2016-R-02516 számú Aphrodité nevű galamb, mely hosszútávú champion első és általános champion második lett 2020-ban.

Idén kerültek az állományba Bacskai Sándor galambjai, akik új színt visznek majd a meglévő dúcba. A fiatal tenyésztő reméli, sikerül ezeket a madarakat eredményesen beépíteni. Az közeljövő tervei között a hosszútávú bajnokság megnyerése és zsinórban harmadik általános bajnoki cím megszerzése szerepel, de egy országos győzelem is szerepel a tervek között.

Ajánlott cikkek