A 23 Karancs Tagszövetség Zagyva röpcsoportjának rövid-, hosszú- és általános távú bajnoki címét is elhódította az apci Kovács Imre a tavalyi és tavaly előtti szezonban is, illetve 2019-ben a fiatalok bajnoki címét is megszerezte. Sikerének titkát a genetikában és a kidolgozott ellátási és felkészítési módszer jó együttműködésében látja.

Kovács Imre kisgyermekkora óta érdeklődik a galambok iránt; 10 évesen szerezte első – még fémgyűrűs – postáját. 1967-ben lépett be az R-4-es számú kunhegyesi egyesületbe, amelynek három évvel később, 18 évesen már bajnoka lett.  Jeskó Sándor és Kovács István, akkori egyesületi vezetők segítették, az R-29-es kunmadarasi klub megalakítását, 12 alapító taggal, 1970 októberében. Imre ennek a klubnak 20 évig töltötte be az elnöki posztját. Már ebben az egyesületben megszerezte első kerületi szintű sikereit. 1972-ben Rostockból első helyet és champion címet ért el madara, mely a következő évben szintén champion lett. Kisebb kihagyás után Mogyoródon kezdte újra a galambászatot, majd Apcra költözött és a Lőrinci V-05 egyesületben folytatta a versenyzést. 

A módszer

Nyolcvankét darabból álló verseny-állományát totál özvegységi módszerrel indítja a bajnokságban, vagyis a tojók és a hímek is repülnek. Nyáron az utolsó utat követően, egy kör fiatalt nevelnek fel a párok, mielőtt szétválasztja őket télire. Ilyenkor – az időjárástól függően – kiengedi galambjait repülni egy rövid időre. A tenyészeket (36 pár) február elején teszi párba, míg a verseny-madarakat március közepén. A korábbi években a tavaszi időszakban nem költöttek a bajnokságban repülők, de idén felnevelik első körös fiókáikat, majd a második tojásról kerülnek özvegyítésre április végén. A szezon során hosszú távú utak előtt nem, de a rövidebb távok előtt találkoznak egymással a hímek és tojók, akik a hazaérkezést követően addig vannak együtt, amíg az utolsó galamb is hazaér.

Tavasztól kezdődően rendszeressé válnak a ház körüli edzések, ilyenkor először a hímek majd a tojók hagyják el a dúcot 1-1,5 órára. A kerületi gyakorló utak előtt általában kétszer viszi madarait magán tréningre, 60 kilométeres távra. Tapasztalata alapján, nem a távolság a fontos, hanem hogy a galambok újra hozzászokjanak a repüléshez. A szezon közben külön már nem utaztatja versenyzőit, a motiváció fenntartása érdekében azonban, a hét közepén a tojóknak és a hímeknek közös edzést tart a ház körül. Ilyenkor általában este is együtt maradnak a madarak és csak a másnap reggeli kirepülést követően kerülnek vissza saját dúcrészükbe. A fiatalokat külön szoktatja a ketrechez, eleinte csak beleteszi madarait, de nem viszi őket sehova. Utána 5-10 kilométeres távról kezdi meg a tréningeket, melyeket 30-50 kilométeres távok váltanak fel a kerületi utakat megelőzően.

Előre összeállított, kész keverékkel eteti galambjait. Télen ezt árpával hígítja, de ilyenkor is kapnak borsót, kukoricát és napraforgót is a madarak. A hideg időben csak egyszer, egyébként napi kétszer ad enni állományának. Nem méri ki előzetesen az adagokat, addig etet, amíg az etetőhöz odamennek galambjai. A versenyidőszakban keveréke nem tartalmaz árpát, helyette egyéb fontosabb magokkal dúsítja az összetételt. Hosszútávú versenyek előtt mungóbabbal, kenderrel és fekete bükkönnyel szokott pluszban ráetetni.

Az év első hónapjában oltja állományát paramyxora, paratífusz ellen gyógyszeres kezelést alkalmaz. A hazaérkezés után csak este itat először gyógyszeres vizet galambjaival, ilyenkor összesen egymást követően négyszer tölti meg különböző szerekkel az itatókat. Hetente váltja a négy különböző fajta orvosságot, melyek a jó egészségi állapot fenntartásáért felelnek.

Top galambok

2008-ban Nagypál László tanácsára szerzett be Gaby Vandenabeele galambokat, melyekre mai állománya épül. Ezeket közvetlenül a Kóczián Józseftől és Ács Andrástól újonnan beszerzett, de szintén Kóczián gyökerekkel rendelkező madarakkal egészítette ki, melyek Orig Jos Vercammen, Eijerkamp-Heremans (Rigó), Wiedermann-Janssen (Olympiade, Rossi) közvetlen leszármazottai. A friss vonal is kiválóan vizsgázott Kovács Imrénél. A tavalyi szezonban felesége, Kovács Imréné nevén versenyezve, egyesületi és kerületi szinten is szoros versenyben volt az eredeti állománnyal, hiszen 2019-ben a nemzeti bajnokság hosszútávon első helyezést ért el.

A verseny- és tenyészdúc bázisát is a BE-2008-6379885 számú tojó és a BE-2008-638070 számú hím párosa alkotja. Ezeknek a Gaby Vandenabeele galamboknak a leszármazottai nem csak Magyarországon, de szomszédos országokban is nagyszerű sikereket hoztak gazdáiknak.

Összesen 32 díjat repült a 2016-D-185758 számú hím pályafutása során. Cihovice-ből 387 kilométerről röpcsoporti harmadik helye van, Havlickuvból második leggyorsabbként teljesítette a távot. Hosszabb távon is tudott eredményesen szállni, hiszen a tavalyi szezonban megrendezett 654 kilométeres országos Lipcse – Taucha-ból induló versenyról 2789 galamb közül szerezte meg a 32. helyet.

A 2015-D-941128 számú kék hím 2019-ben a Zagyva röpcsoport általános champion másodikja, egy év alatt 10 helyezést repülve. Összesen versenyekről 28 díjat gyűjtött össze, ezen eredményeit 8%-on belül érte el. A radeburgi 580 kilométeres távról hatodik helyet szerzett 2018-ban, egy évvel később Lipcse- Taucha-ból 4713 galamb közül lett régiós huszonharmadik.

2018-R-141028 számú hím az elmúlt években többször is rövidebb és hosszabb utakon is bizonyított. A tavalyi idény mödlingi 255 kilométeres távját a röpcsoport másodikjaként fejezte be.

A 2021-es szezon új kihívásokat tartogat, mivel Kovács Imre az idei évtől a V-10 Hatvan egyesületben és a 07-es kerületben méretteti meg magát és galambjait. Ám ő bizakodva tekint erre az időszakra is, hisz több évtizede tartó megingathatatlan alázat, szakmai elhivatottság és kitartás jellemzi versenyzését.