Nyugat-Dunántúl Tagszövetség Vas megyei röpcsoport középtávú és hosszútávú bajnoka lett Hegyi Mihály, aki a versenykerület fiatalok csapatbajnokságában is diadalmaskodott a tavalyi idényben.

A Hargita megyei Gagyban született Hegyi Mihály. Már gyerekként kérte szüleit, hogy nagybátyját követve, ő is tarthasson galambokat. Ez a vágya a Székelykeresztúrra költözést követően teljesült. 1990-ben Ausztriában kezdett dolgozni, közben pedig Sárváron vett házat, azzal a céllal, hogy majd ott tart postákat. Hétvégente járt haza gondozni állományát, a többi napon segítettek neki az ellátásban. Így indult el a bajnokságokon, ahol ekkor még csak kisebb sikereket ért el. Ausztriai munkáját otthagyva oszlopos tagja lett a H-02 számú sárvári egyesületnek, 15 éve a galambászatnak és másik hobbijának a horgászatnak él.

A módszer

Totál özvegységet alkalmaz, versenyállománya 16 hímből és ugyanennyi tojóból áll. Télen galambjait zárva tartja, a környéken vadászó ragadozó madarak miatt, bár kondíció szempontjából sokat jelentene, ha ilyenkor is repülnének. Tenyészeit február közepén, benevezett galambjait március 15-e körül párosítja. Velük egy kör fiatalt neveltet fel, a legjobbak fiókáit megtartja. A második kör letojás után özvegyít, amit úgy időzít, hogy a rövidtávú bajnokság végére essen. A versenyek közötti hét közben egy-két alkalommal 5 percre összeengedi a hímeket és a tojókat, így gondoskodik a kötődés és a motiváció fenntartásáról. Hazaérkezés után pedig általában estig együtt hagyja a párokat. 

Hegyi Mihály fontosnak tartja, hogy télen a versenyek után is úgy gondoskodjon kedvenceiről, mint a szezon során. Ezért télen sem diétáztatja madarait, mivel szerinte napraforgóra, búzára és kukoricára szüksége van a galamboknak. Ezt az összetételt télen kicsi árpával dúsítja, hogy elkerülje a nagy mennyiségű súlyfelesleg kialakulását. Aprómagokat többnyire neveléskor használ takarmányában. Borsót folyamatosan ad a keverékbe, tapasztalata szerint ugyanis hazaérkezés után is csak maximum két napig eszi ezt a madár, utána nem, hiába hagyja előttük.

A minimális vakcinázás híve, decemberben oltja a kötelező paramyxot, szalmonellára és himlőre nem kezel. Állományánál a trichomonas elleni védekezésre fordít nagyobb szerepet. Január közepén a párosításokat megelőzően összes galambja 7 napos itatásos kúrán esik át. A letojást követően tablettás kezelést vet be trichomonas ellen. Ügyel rá, hogy nevelés közben a fiókáknak ne kerüljön semmiféle gyógyszer a szájukba, erre ugyanis csakis a fiatalok versenye előtt van szükség. Ezért is tartja fontosnak, hogy biztosítsa az állandó és folyamatos só bevitelt. A szezon során, hazaérkezéskor vitaminos vízzel várja galambjait. A betegségek megelőzéséhez nélkülözhetetlennek véli a dúc állandó tisztán tartását. Télen kétnaponta, versenyidőszakban naponta takarít madarainál. Fiataljait mentálisan készíti fel a bepakolás és a szállításkor felmerülő stressz kezelésére. A bajnokság kezdete előtt megtanítja őket inni, többször ládába teszi őket, majd kiengedi. Ezzel igyekszik megelőzni a coli kialakulását. Ha egy fiatalja mégis elkapná, akkor hagyja az állományát megfertőződni és csak ezt követően kezdi meg a 4-5 napos kezelést. Ezzel a módszerrel minden galambja egyszerre esik át a betegségen.

A márciusi párosítást megelőzően már kiengedi madarait. Sosem engedi ki őket nagyon korán, megvárja, míg a ragadozók befejezik a reggeli vadászatot, a délutáni edzést pedig igyekszik minél későbbre halasztani. A ház körül kötelezően repülni kell madarainak. A felkészítés során hasznosabbnak látja a magántréningeket. A költési időszaktól kezdődően folyamatosan, heti rendszerességgel 30-40 kilométertől kezdve 70 kilométerig viszi madarait. A fiatalokat a leválasztás után pár héttel már az idősebb versenyzőkkel együtt tréningezi. 

Top galambok

57 galambból álló állományának legeredményesebbjei a Grampsch Istvántól kapott madarak és egy beült holland galamb leszármazottjai.

A család egyik legkiemelkedőbb tagja a 2018-N-12321 számú kék hím, mely egy évesen a nemzeti versenyről testvérével országos 8-9.helyet ért el. A dúcban közel 10 testvére található, mind kiemelkedő eredményekkel rendelkezik.

A 2016-D-137932-es számú kék hím eddigi pályafutása során több mint 8700 díjkilométert repült és 22 helyezést gyűjtött össze.

A tavalyi szezon nemzeti C. kategóriájának negyedik helyezettje a 2017-D-274413 számú galamb, mely Vas megyei röpcsoportjának általános távú legjobb hímje lett. Legjobb eredményei között szerepel a 3265 indulóból elért második helyezés Praha Cistából 363 kilométerről.

Összesen 15 helyezéssel és 4%-on belüli Top 10 eredménnyel büszkélkedhet a 2017-D-274443 számú kék hím, mely az 543 kilométeres grimmai útról több mint 4100 galambot utasított maga mögé és lett első.

A 2017-D-310045 -ös kék kovácsolt tojó is kiemelkedő teljesítményt ért el a 2020-as szezonban. A nemzeti C. kategória 15 helyezettje és a Vas megyei röpcsoport általános távjának második tojója lett. Eddig összesen húsz helyezést szerzett 9%-on belül, és több mint 8200 díjkilométert repült.

Galambjaival a jövőben is az eddigiekhez hasonló jó eredmények megtartására törekszik.