Ellenbach László szerint egészség nélkül semmilyen sportot, így a postagalamb versenyzést sem lehet sikeresen űzni. Arra viszont minden tenyésztőnek figyelni kell, hogy ne terhelje túl gyógyszerrel állománya szervezetét. A rétsági galambász a 23 Karancs Versenykerület Ipoly röpcsoportjának hosszú- és általános távú bajnoka lett a tavalyi idényben.

Tizenhét évesen 1972-ben csatlakozott a Magyar Postagalamb Szövetséghez Ellenbach László, aki korábban sok féle galambot tartott. Első emlékezetes sikerét 1988-ban érte el, amikor is az országos magdeburgi versenyről kerületi első és több, mint 17.000 feleresztett madár közül országos 47. helyet ért el. 1996-ban ismerkedett meg és barátkozott össze Csordás Károllyal, akitől sokat tanult. Nem csak az innen elhozott madarak gazdagították dúcát, de mentalitásából és tartási technológiájából is átvett hasznos ötleteket.

A módszer

Hagyományos özvegységi módszert alkalmaz versenygalambjainál, a tavalyi és az idei évben is a kérdéses versenyzési lehetőségek miatt szárazan tartja hímjeit, nem költet velük fiatalt. Ősszel a szezon végeztével, összeengedi a bajnokságban induló madarakat tojóikkal. A párok a fiók versenyek végéig töltik együtt az időt, ezt követően szedi szét őket és külön dúcba várják a tavaszt. Február végén- március elején párosítja ismét össze ezeket a tojókat és hímeket, a tenyészekkel egy időben. A második körben letojt 8-10 napos tojásról özvegyíti le versenymadarait, akik számára ekkor kezdődik meg a mindennapos intenzívebb felkészülés a bajnokságra. A szezon során a rakodás előtti napon este engedi rá a tojókat a hímekre egy rövid időre. Ezt a rendszert azért tartja előnyösebbnek Ellenbach László, mert így versenyzőinek a motivációja friss, de nem lesznek túlságosan izgatottak a ketrecben szállítás közben. Hazaérkezéskor kötelező jelleggel a fészekben várják a tojók párjukat.

Az özvegyítés után naponta reggel és délután egy-egy órát repülnek a hímek. A kerületi edzőutak előtt pedig 3-4 alkalommal 10-35 kilométeres távokról tart magántréninget. A szezon kezdetével már csak ház körül szállnak a madarak. A hosszú távra szánt galambok az idény első felében, a rövidebb utak alatt folyamatosan hétről-hétre repülnek, ám a megfelelő regeneráció miatt a nagy távolságú, nehezebb versenyek esetében már egy hétvégi pihenőt is beiktat, vagyis hetente váltja az induló csapatot.

Az egészségi állapot fenntartását kulcskérdésnek tartja, mindezt a lehető legkevesebb gyógyszer használatával próbálja megőrizni. A vedlést követően féregteleníti állományát. Ez után egy 5 napos antibiotikum kúrát rendel el galambjainak, amit egy bélflóra javító kezeléssel zár, majd még egyszer megismétli ezt a folyamatot. Három héttel később oltja összes dúcában a paramyxo elleni szert. A párosítás után a letojáskor 4-5 napos trichomonas kezelést tart, a tenyészeknél ezt havi rendszerességgel ismétli, míg a versenyzőknél az özvegyítés után van egy második kör. A szezon alatt elektrolitos vízzel várja haza hímjeit, akik ezután este kapnak kombinált gyógyszert az itatóba. Ellenbach László szerint bajnokság ideje alatt nem szabad túlterhelni a galamb szervezetet a különböző készítményekkel, mert a májon minden keresztül megy és ez befolyásolhatja a teljesítményt. Éppen ezért hét közben természetes anyagokkal, többek között sörélesztővel segíti a regenerációt.

Előre összeállított és készen megvásárolható keveréket etet, melyet maga szerez be. Téli és nyári takarmányának összetételében minimális eltérés van. A hideg időszakban az alap összeállítást árpával hígítja, 1/3 árpa 2/3 keverék arányban. Télen is napi kétszer etet. Közvetlen hazaérkezéskor kevés árpát kapnak hímjei, majd miután kiszedte a tojókat a dúcból borsómentes keverékkel tölti fel az etetőket. Megérzésre adagol, nem méri ki a mennyiséget. A hét első felében mindig egy kicsit kevesebbet, a hét vége felé több eleséget tesz madarai elé. Az verseny másnapján már borsót is tartalmaz a takarmány. Hosszú távú út előtt az utolsó két etetésnél erősebben etet, ilyenkor inkább kukoricát és napraforgót ad plusz energiaforrásként, míg rövid versenyek előtt az aprómagokat, a kendert és a repcét részesíti előnyben.

Top galambok

Állománya alapja a Csordás Károlytól származó madarak leszármazottjaira és az ezekkel keresztezett Josef Hölscher vonalra épül. Vérfrissítésként nemrég Csorba Jánostól is került be galamb, de az új ágat képviseli a Máté Csabától érkező De Rauw-Sablon, a Bacskai Sándortól eredő Vereecke és Császár Lajos féle Devriendt vonal is,illetve a Baksa Pétertől származó galambok.

Egyik legkiemelkedőbb tenyész madara a 2004-06-60826 számú kék hím, mely Janssen és Norbert Norman ősökkel rendelkezik anyja pedig Csordás Károlytól került a rétsági dúcba.

Fia a 2011-D-430399 számú hím is ma már a tenyészállományt errősíti, testvéreihez hasonlóan korábban ez a madár is kiváló versenyeredményeket szállt.

A 2004-06-60826 egy másik leszármazottja, unokája a 2018-06-40535 kék kovácsolt hím legjobb tíz eredménye 10%-on belüli. A tavalyi szezon országos lipcsei versenyéről 612 kilométerről több mint 2700 induló közül negyedik legjobbként teljesítette a távot.

Szintén a tenyészállomány egyik bázis hímje a 2009-D-206235 számú hím, mely számtalan a dúcban ma is megtalálható élversenyző őse.

Taveirne-Rigole felmenőkkel bír a 2018-06-40596 számú fakó hím, mely tavaly többször is kimagasló eredményt ért el 600 kilométernél hosszabb utakról. Schwabachról 1647 induló közül lett első, míg országos ötödikként teljesítette a lipcsei megmérettetést.

Ellenbach László az elkövetkezendő években szeretné mai száznegyvenes létszámú állományát a felére csökkenteni és csak a legeredményesebb családokat és egyedeket megőrizni és tenyészteni.