Sprint, rövid-közép, valamint középtávon és a fiatalok bajnokságán is első helyen zárt a Dunakanyar Tagszövetségben Zomborka Balázs és Csilla párosa, akik természetes módszerrel versenyezve utasították maguk mögé sporttársaikat.

Négy éve, 2017 februárjában kezdte el galambdúca építését Pencen Zomborka Balázs, aki ebben az évben már 50-60 fiatallal versenyzett is a bajnokságban. Korábban még középiskolásként belekóstolt a postagalambsport világába, 1998 és 2001 között több évig aktívan reptette kis létszámú állományát. Ekkor kerületi champion második és egyesületi első helyet is szerzett. Zérczi Józseftől tanulta el fiatalon a megfelelő felkészítés és ellátás alapjait, az újrakezdést követően pedig tőle szerezte be a tenyészet alap madarait. A 2020-as évben is figyelemmel kísérte a felkészítést és hasznos tanácsokkal látta el őket.

A módszer

Az állomány közös ellátásának kulcsa egy előre, részletesen kigondolt és megírt tartási naplóban rejlik, melyben benne van, hogy mikor milyen takarmányból és kiegészítőből, mennyit kell adni. Ezt szigorúan betartva és betartatva gondoskodnak Csillával közösen a galambokról. Természetes módszerrel versenyeznek. Korábban Balázs kipróbálta az özvegy rendszert is, de nem tudta fenntartani a tojóknál ezt az állapotot, ezért tért vissza a hagyományos technológiára. A tenyészállományt már július- augusztusban szétszedi, a versenyzőket a szezont követően engedi még egyszer nevelni, majd októberben őket is külön választja. Ősztől nincsenek kiengedve madaraik, majd csak február végén kezdik meg az egyszeri ház körüli hajtásokat, március végén pedig a párosítást. A versenymadarak fiókáit ilyenkor nem tartják meg, a tenyészek alól kikelő fiatalokat nevelik a benevezett galambok is. A szezon során számolgatják mikor kell a műtojásokat a párok alá tenni, csak az utolsó néhány út előtt engedik, hogy saját fiókáról menjenek az adott bajnoksági fordulóra.

Többféle kész keveréket is használnak az állomány ellátásakor. Télen az alapösszeállítást árpával hígítják, a párosítás után váltanak át erről a takarmányról az általános eleségre. A szezon során fázisosan etetnek, diétás keveréket is alkalmaznak. Az érkezést követő napon adják ezt madaraiknak, majd egy nappal később már a könnyített takarmányt keveri a verseny összeállítással. Fokozatosan építi fel állományát az aktuális hétvégi útra. 

Decemberben kombinált szerrel oltják galambjaikat paramyxo és paratífusz ellen. A párosítás előtt és a letojást követően kezelnek trichomonas ellen. Többnyire gyógynövényes koncentrátumokat használnak állományuk egészségének megőrzése érdekében. Versenyidőszakban hetente más-más ilyen szerrel kúrálják galambjaikat, gyógyszereket csak három hetente adnak a madaraknak.

Fiataljait magán úton is tréningezi. A szezon kezdete előtt négy- öt alkalommal viszik őket rövidebb edzésekre. Balázs elve, hogy a mennyiség számít, nem a távolság. Ezeknek az utaknak a célja, hogy a madarak szokják a kosarat és a szállítást, így a versenyek alatt kevesebb stressz éri galambjait.

Top galambok

Állományukat rövid és középtávon indítják, a hosszú utakon nem vesznek részt. Galambjaik többnyire Horváth Károlytól származnak, melyeket Tóth Imre és Grampsch István kiváló madaraival gyúrtak össze. Ezen Grampsch x Zérczi József egyedek egyike a 2019-06-42172 számú kék tojó, mely az egyik legkiemelkedőbb galambja a tenyészetnek. Eddig 9 út, 9 helyezést gyűjtött, rövid – és kövéptávon is champion lett, de a kerület legjobb egy éves championjának címet is begyűjtötte.

Ugyancsak Zérczi Józseftől ered a 2018-06-35998 számú kék kovácsolt hím, mely évesen 11 út 10 helyezést, tavaly 9 út 9 helyezést szerzett és tagszövetségi champion első lett.

Anyai oldalon Janssen és Gaby Vandelabeele ősökkel rendelkezik a 2017-D-316520-as kék kovácsolt tojó, mely 2018-ban általános -, rövid- és középtávon is champion első egyéves volt. A tavalyi szezonban pedig tagszövetségi champion második helyet szerzett.

Több szálról is Romein galamb a 2011-D-350101 számú fakó tojó, melynek szülei és nagyszülei kiváló versenyeredményekkel rendelkeznek, a Zomborka- dúcban pedig a tenyészállomány egyik alappillére.

Tóth Imréhez vezethető vissza a 2012-D-458284 számú hím, melynek anyja Horváth Károlytól származik. Legkiemelkedőbb eredményei között szerepel a brnoi világkupán való részvétele, illetve az évesen elért országos összetett rövidtávú második helye.

Az idei szezonra vonatkozóan szeretnék közös munkával megismételni a 2020-ban elért sikereiket.