A tatabányai C-15 egyesület tagja Mészáros Zsolt, aki 23 éve foglalkozik komolyan a postagalambászattal. Ez idő alatt több egyesületi és kerületi bajnokságot is sikerült megnyernie, a 2020-as évben pedig a 12. Tatabánya Tagszövetség középtávú versenysorozatában diadalmaskodott.

A szülői háznál már 12 évesen is tartott galambokat Mészáros Zsolt, akinek ekkor még nem sikerült nagyobb sikereket elérnie. Tanulmányai nem tették lehetővé a folyamatos jelenlétet, így átmenetileg felhagyott a sporttal és 1998-ban tért vissza. Az újrakezdésben a tatai Pintér Imre segítette galambokkal, melyekkel már az első évben megnyerte az egyesületi kiírást és kerületi harmadik helyet ért el a fiatal bajnokságban.

A módszer

Versenyállománya 32 hímből és 43 tojóból áll, melyek totál özvegységi módszerrel repülnek. A téli időszakba a ragadozó madarak sokasága miatt galambjait nem engedi a ház körül repülni. Erre március elejétől van lehetőség tenyészetében. Február közepén, három héttel az utolsó oltást követően párosítja össze tenyész és versenyállományát. Előbbi 42 pár közül csak fele költ ki fiókát, másik felének dajkájaként. A második körös letojás az, amelyet már saját maga neveli fel a szülőpáros. Ezt követően április végén ismételten szétválasztja a tenyészeket. A költő és a csak nevelő párok szerepét évente cserélgeti. A versenyzők a párosítást követően egy kör fiatalt költenek. 13-14 naposan veszi le a fészekről a fiókát. Ekkor történik meg az özvegyítés. A fiókákat szétosztja és óvoda módszerrel a tojók és a hímek is nevelnek. A leválasztott fiatalok saját dúcukba kerülnek, ahol sötétített körülmények között várják első megmérettetéseiket. A szétválasztást követően csak a hétvégi hazaérkezés alkalmával találkoznak egymással az idősebb versenyzők.

A baji tenyésztő nagy odafigyelést fordít a megfelelő takarmányozásra. A téli, nyugalmi időszakban normál, alapkeverékkel, napi kétszer látja el galambjait. A versenyszezon alatt fázisos etetést alkalmaz, kész keverékeket használ és a mennyiségekre ügyelve kiméri az adagokat. A tojók sikeres versenyzésénél nagyon fontosnak tartja a megfelelő takarmányozást.

Az irányított gyógykezelés híve Mészáros Zsolt, melyhez szakmai segítség áll rendelkezésére. Dr. Schindler Gábor állatorvos tanácsait követve, az ő vizsgálati eredményei alapján kezeli galambjait. Ezzel próbálja elkerülni a felesleges vagy túl gyógyszerezést. Ettől az évtől kezdődően kétszer alkalmazott szalmonella oltást, egyszer pedig paramyxo és himlő ellenit, melyet teljes állományára kiterjesztett. A szezon előtt csakis antibiotikumos kezelést tart galambjainak.

A tavasztól induló ház körüli repüléseket áthajtásos módszerrel oldja meg. A tojók napi egyszer, reggel, míg a hímek kétszer, reggel és délután is lehetőséget kapnak az otthoni tréningre. Az egészségi állapot megőrzése miatt, a tagszövetség szervezésében történő próba utak nagy részét kihagyja, csak az utolsóra szokott galambot küldeni. Helyette több magántréninget is szervez 15-100 kilométeres távról. Ilyenkor előfordul, hogy galambjait ráengedi a kerületi autóból indult madarakra, hogy azzal a falkával együtt repüljenek. A versenyek között is gyakran tréningeztet, sőt van, hogy a kosarazást megelőzően reggel egy 10 kilométeres bemelegítést tart a galamboknak, amelyek innen hazaérkezve kerülnek a ketrecekbe. A rövidtávon versenyző madaraknál nagyon fontosnak tartja a jó bemozgatást. A felkészítés sikerességét a ház körüli repülési időből következteti, de figyeli a galamb lábának hőmérsékletét is. Ugyancsak nézi, hogy a verseny közeledtével melyik az a madár, amelyik elsőként megy a fürdővízbe, attól számít különösen jó eredményre.

Top galambok

Mai állománya főként Grampsch István, Vincze Géza és nem utolsó sorban Balázs Attilától származik. Domináló vérvonalai Ad Schaerlaeckens, Gaby Vandenabeele, Leo Heremans, Van Den Bulck és Andreas Drapa. Utóbbi ágakat képviseli az állomány két kiváló tenyész madár is a DV-01769-19-314 és a DV-01769-19-786 számú tojók.

az állomány egyik szuperpárjává nőtte ki magát a Grampsch Istvántól származó 2017-02-51901 számú tojó és a német, holland és belga felmenőkkel rendelkező a 2017-02-51918 számú hím.

Ennek a két galambnak a keresztezéséből született meg a 2019-12-66540 számú korábbi kiváló versenygalamb, amely pályafutása során 5 út 5 helyezést ért el. A két éves galamb idéntől a tenyészállományt erősíti.

A mai versenyállományának egyik legerősebb tagja a 31 helyezést repült a 2016-N-04103 számú tojó, mely Tóth Pál gyökerekkel és Heremans felmenőkkel is rendelkezik.

A jövőbeli tervei között az állomány bővítése szerepel, a maratoni távok sikeres teljesítésére is alkalmas galambokkal.

Ajánlott cikkek