A Dél-Duna tagszövetség 2020-as szezonjának középtávú, általános és fiatalok röpcsoporti bajnoka Forgó Károly a szezon alatt napi kétszer teszi meg az oda-vissza 7 kilométeres távot kerékpárral, hogy galambjait megfelelőképp ellássa és felkészítse a versenyekre.

Forgó Károly egész életét galambok között töltötte, hiszen édesapjának is voltak madarai, melyeket a csantavéri családi ház udvarában tartott. Gyerekként gyűjtötte és a piacon árulta a szárnyasokat, így szerzett zsebpénzt. 1960-’70-es években még a Vajdaságban galambászott, majd 1990-ben csatlakozott a kiskunhalasi N-05 számú egyesülethez.

A módszer

Télen a versenydúca pihen. Novemberben háza melléképületének padlására költözteti be galambjait, majd tavasszal a szezon kezdete előtt telepíti vissza a várostól 3,5 kilométerre található kiskertben kialakított dúcba állományát a kiskunhalasi galambász.

Totál özvegységi módszert alkalmazva a tojók és a hímek is versenyeznek. Március elején párosítja össze galambjait. A tenyészállománynál irányított módon teszi egybe a madarakat. A verseny galambok esetében először a hímeket engedi be a dúcba, akik elfoglalják fészkeiket, majd néhány nappal később azonos számú tojót tesz be a dúcba és maguk választanak párt. Ezután választ melyik fészek alól szeretne fiókát megtartani. Az első kör fiókákat nevelteti fel, melyek leválasztást követően átkerülnek saját lesötétített helyükre. A tenyészállományt a második költési kört követően választja szét.

A takarmányozásnál a vedlés végét követően tisztítókúra gyanánt január végéig csak árpát etet galambjaival, majd fokozatosan áll vissza az alapkeverékre.A szezon kezdete előtt két héttel kezdi el az özvegy versenykeveréket alkalmazni a benevezett galamboknál, melyet minden nap, napi kétszer ad az állománynak. Szükség szerint csütörtökön-pénteken kenderrel, olajrepcével és rizzsel egészíti ki az eleséget, figyelve arra, hogy elkerülje a túletetést, mivel véleménye szerint a galambnak mindig egy kicsit éhesnek kell lennie. A takarmányhoz heti egyszer vitamint ad és többféle ásványianyag keveréket is használ.

Forgó Károly igyekszik az oltások és gyógyszeres kezelések számát a minimumon tartani, mivel véleménye szerint az eredmények fordított arányban vannak az adagolt gyógyszerek mennyiségével. Január elején paratífusz ellen tart etetéses kúrát, a versenyek előtt két héttel pedig paramyxo ellen olt. Ezt követően a hétvégi kosarazás előtt szokott megelőzésként trichomonas és ornithonis kezelést alkalmazni. A fiatalok kapcsán hasonló az egészségügyi felkészítés, a versenyt megelőző 1-2 héttel végzi el a paramyxo oltást, himlő ellen nem védekezik külön.

Mivel nem híve annak, hogy áprilisban mozgassa a galambjait, így tavasszal a letojást követően csak a dúcba vannak kiengedve a galambok. A versenyidőszakban és azt megelőzően napi kétszer igény szerint repülnek a ház körül először a tojók, majd az áthajtást követően a hímek. A kerület minden évben szervez egy-egy 80-90, illetve 100-120 kilométeres gyakorlóutat, ezt megelőzően pedig egy körülbelül 40-60 kilométeres tréninget is tart a galamboknak. A versenyhétvégék között sporttársakkal összefogva szerdánként 80 kilométeres úttal biztosítják a kiváló forma fenntartását. Ilyenkor a hazaérkezést követően találkoznak csak egy rövid időre a tojók és a hímek, majd gyorsan szétválasztja őket. A szezont követően, ősszel kerülnek újra össze, amikor is nevelnek még egy kör fiatalt a versenyzők, ám ekkor már házkörüli repülésre nincsen lehetőségük.

Top galambok

Meglévő állományában kevés a rokonított galamb, mivel nem a származást és a külső megjelenést figyeli a szelekció során. Minden esetben a papíron lévő, számokkal kimutatható és igazolható eredményességet figyeli. Minimum elvárás, hogy a versenyzett utak 50%-án helyeznie kell a galambjának. Ezt az előző évek teljesítményével is összenézi, figyeli a stabilitást. Ez az állandóság jellemzi legtöbb élgalambját is, így többek között az idén öt éves 2016-04-73821, aki eddigi pályafutása során összesen 38 helyezésszámmal és 11507,509 repült díjkilométerrel rendelkezik. Legjobb tíz eredménye 2%-on belül van

Kiváló rövid- és középtávú eredményekkel rendelkezik a 2014-04-54251 számú kék kovácsolt tojó, aki röpcsoporti és kerületi szinten is jól teljesít. Összesen 48 helyezéssel bír és több mint 14500 díjkilométert repült, top 10 eredménye 0,33%-os.

Az állomány további kiemelkedő madara többek között a 2015-04-64188 számú hím, mely 500 kilométernél nagyobb távokon is többször helyezte magát. Összesen 8689 díjkilométert repült, illetve a fiatal kora ellenére 22 helyezéssel bíró 2018-04-89503-as hím.

2018 – ban egyesületi champion galamb címet szerzett rövid és középtávon is a 2015-04-64115 számú kék tojó, akinek legjobb tíz helyezése 1%-on belüli, összesen pedig 45 helyezése van 8%-on belül 12865,828 repült díjkilométerrel.

A kiskunhalasi bajnok tervei között szerepel, hogy a meglévő rendszert betartva az idei szezonban is sikerüljön hasonló eredményeket elérnie, sőt túlszárnyalnia azokat.