Először 29 évesen, 1977-ben kezdett el komolyan galambászni és versenyeztetni Jenei János, aki ezt követően 30 évnyi szünetet tartott. Nyugdíjasként tért vissza és ma már a sportágnak és madarainak él. Az újrakezdésben jó barátja Csontos Gyula segítette, aki 20 galambot ajándékozott neki. A kezdő állomány összeállítása érdekében ellátogatott Balatonkenesére is, ahol megismerkedett Tóth Imrével, akitől nem csak kiváló galambokat, de a mai napig is sok segítséget és tanácsot kap.

A módszer

A hideg és az ősz beköszöntével lezárja állományát, akiket a seregélyek és az örvös galambok megjelenését követően enged csak ki ismételten tavasszal. Egyéves galambjait természetes módon repteti, további 42 idősebb híme esetében hagyományos özvegy rendszert alkalmaz. Március közepén párosít, ilyenkor a versenyzők egy kör fiókát költenek ki párjaikkal. Az első próbaútra még úgy indulnak el, hogy mind a tojóikkal, mind fiókáikkal egy fészket alkotnak. Hazaérkezve viszont már csak a fiatal galamb várja őket. A harmadik útról megérkezve már teljesen özvegyek. Ezt követően az otthoni kosarazás előtt engedi össze a tojókat és a versenyre induló párjukat. Kulcskérdésnek tartja az ilyenkor történő leválasztás idejét. Tapasztalat alapján akkor kell ellopnia a hímeket, amikor azok már a tojókkal együtt vannak a fészekben, így megfelelően motiválttá válnak a madarak.

Amint elindulnak a ház körüli kirepülések, onnantól kezdődően szigorú napirendet követ az M-08- as dunaföldvári egyesület galambásza. Minden nap reggel nyolctól másfél órán át vannak kint a hímek. Ez idő alatt kitakarítja a dúcot, majd etet. A délutáni program pedig pontban 16 órakor veszi kezdetét. Az idősebb galambok esetében kifejezetten fontosnak tartja a szezon előtti bereptetést. Meglátása szerint addig kell tréningezni versenyzőit, amíg azok egyből a beugróra szállnak le. Hogy ezt elérje egymást követően, több napig is hordja állományát 20 kilométeres távokra. A fiatalok esetében nem a bemozgatást tartja a kulcsnak, így velük nem is tréningezik külön. Az ő esetükben a megfontosabb a saját hely. Akkor lehet rájuk számítani, ha minden madárnak megvan a saját fészke vagy ülőkéje a dúcban, nincs galamb a földön.

A megfelelő gyógyszerezés és a vitamin adagolása kapcsán Tóth Imre útmutatását követi, aki nem csak az alapanyag beszerzésben, de a mikor, mit és milyen arányban kérdésben is segíti. Ha gond jelentkezne az állományban akkor az ő tanácsai alapján kezdi meg és hajtja végre az ajánlott kezelést.

Mezőgazdasági múltja révén többnyire saját termesztésű takarmányt etet galambjaival, csupán a piros és fehér cirok beszerzéséhez kell külső termelőt bevonnia. Télen kevésbé változatos, 50% árpából és 50% napraforgóból álló keveréket használ. Borsót pedig csak a nevelés és a vedlés ideje alatt, az utolsó toll eldobásáig alkalmaz. A verseny időszakban folyamatosan egy fajta keveréket etet.

Top galambok

Galambháza a mai napig is többségében a Csontos Gyulától és Tóth Imrétől beszerzett galambok töltik meg, melyeket környékbeli sporttársak és barátok eredményes versenyzőivel keresztez. A jövőben pedig a meglévő Gaby Vandelabeele madari mellé szeretne újabb a belga tenyésztőtől származó madarakat is bevinni dúcába.

A tenyészállomány egyik legkiemelkedőbb galambja korábban a bajnokságokban is jól szerepelt. A 2015-04-60866 számú hím (Messi), verseny pályafutása során 21 helyezést szerzett, legjobb 10 eredményét 4%-on teljesítette.

Szintén kiváló tenyészmadár a 2015-04-60883 számú tojó, melynek gyerekei és unokái a versenydúc kiválóságai.

Egyik gyereke a 2018-D-360319 számú hím 12 helyezést repült eddig, tavaly többek között kerületi 9. helyet ért el Chebből 613 kilométerről.

A 2016-D-107164 számú hím a Bombázó nevet kapta, mivel a versenyekről és tréningekről hazaérkezve egyből a beugróra száll és onnan rögtön bemegy.  Jenei János egyik kedvenc madar, mely 39 helyezést szerzett összesen.

A 2016-04-60858 számú hím felmenői is Tóth Imrétől erednek. Apja nemzeti hosszútáv 2. ász galambja és legjobb hosszútávú hímje volt, amely Henri Menten ősökkel rendelkezik. 

Összesen 27 helyezést és közel 10.000 díjkilométert repült a 2017-04-78982 számú hím, mely mindezt az eredményt 10%-on belül teljesítette. Ezek egyike a 344 kilométerről Velká Bites-ről elért kerületi hatadik helye.

Az elkövetkezendő évek galambászatában szeretne továbbra is lépést tartani a fiatalabb tenyésztőkkel és megőrizni az eredményes szereplést.